Przyjaciel z dzieciństwa

Podobno do niektórych smaków trzeba dojrzeć. U mnie właśnie tak było ze szpinakiem.

 Kojarzony jeszcze parę lat temu tylko z okropną, zieloną papką, dzisiaj postrzegany jest przeze mnie jako zdrowy i mega pyszny składnik wielu potraw. Jest super sam w sobie…

 i taki piękny !

 

Dlaczego warto o nim pamiętać?
Szpinak możemy dołączyć do grupy warzyw, które zawierają zbawienne przeciwutleniacze.
Jest źródłem wielu witamin, w tym dużej dawki witaminy C, a także beta karotenu. Jest polecany osobom z niedoborami magnezu, czy potasu. Warto go spożywać szczególnie, jeśli jest się zagrożonym nadciśnieniem, czy miażdżycą. Szpinak zawiera także duże ilości żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego wytwarzania czerwonych krwinek w naszym organizmie.
 Co więcej, te zielone listki powinny stanowić częsty składnik diety kobiet ciężarnych- ze względu na obficie występujący w nich kwas foliowy, który pomoże uchronić płód przed wadami układu nerwowego.
Na dodatek, jeśli dbacie o linię, to szpinak jest stworzony dla Was ! Lekki, niskokaloryczny i potrafi nasycić. Po prostu genialny…

Warto jednak wiedzieć, że…
Osoby, które cierpią na kamicę nerkową, muszą ograniczać spożycie szpinaku. Jest to spowodowane dużą zawartością kwasu szczawiowego, który wchodzi w skład trudno rozpuszczalnych soli tworzących złogi w nerkach.
Jeśli jednak jesteście zdrowi, to szpinak pozwoli Wam to zdrowie utrzymać !

SZPINAK W KREMOWYM SOSIE
 

Świeży szpinak wrzucamy na patelnie, kroimy kilka ząbków czosnku. Dodajemy do szpinaku.
Całość dusimy ok 20 minut.
Na koniec dodajemy śmietankę- 200 ml.
Tak przyrządzony szpinak świetnie nadaje się np do dań z łososia.
Ja przygotowałam pokrojony na kawałki filet, posypałam go świeżym koperkiem i obficie skropiłam sokiem z cytryny. Na całość rozłożyłam wcześniej przygotowany szpinak.
Piekłam w piekarniku, pod folią aluminiową ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyszło pysznie  !

Martyna Opublikowane przez:

Jeden komentarz

  1. Ciekawy post. Zapisalem twoj blog w ulubionych.
    Teraz bede tu wpadal czesciej. Powinienes jedynie zmienic szate graficzna poniewaz
    ta wyglada troche amatorsko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *