„O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbuj zdefiniować kształt gruszki”

Gruszki to kolejne jesienne owoce, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
 Zawierają dużo potasu, który ma duże znaczenie w funkcjonowaniu  układu krążenia.
Pierwiastek ten obniża lepkość krwi, dzięki czemu usprawniony jest jej przepływ przez naczynia krwionośne i obniża się jej ciśnienie (głównie sok ze świeżych owoców)
 W gruszkach znajdziemy także fosfor, magnez, sód, wapń i jod, tak istotny dla prawidłowej czynności tarczycy, a także inne cenne substancje, takie jak witaminy A, B6, czy C.
Z uwagi na dużą ilość kwasów organicznych, pektyn czy błonnika, gruszki świetnie sprawdzają się w  dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak zaburzenia trawienia, czy zaparcia.( tu spisują się szczególnie dojrzałe, żółtawe gruszki)

Warto pamiętać, by gruszki spożywać ze skórką. Jest ona równie bogata w dobroczynne substancje,  co miąższ. Nie można więc pozwolić, by się zmarnowała!Dodatkowo, dzisiejsze bohaterki bardzo rzadko wywołują alergie, dlatego możemy  śmiało podawać je małym dzieciom już po skończeniu szóstego miesiąca życia, np. starte, czy gotowane.

Pamiętajcie o nich, są pyszne!

Przejdźmy do gotowania…

 
„SAŁATKA Z GRUSZKAMI MUŚNIĘTA DOMOWYM SOSEM BALSAMICZNYM „
Po raz pierwszy miałam okazję spróbować gruszek w wersji „na słono” już jakiś czas temu, będąc gościem w pewnym bardzo sympatycznym domu. Sałatka była obłędna, bardzo mi smakowała
… i oczywiście postanowiłam przygotować podobną w swojej kuchni.
Mam nadzieję, że Was też zainspiruję :)
przygotowanie
 
Na początku musimy przygotować sos balsamiczny. Można oczywiście kupić gotowy, ale ten domowy smakuje o niebo lepiej !
Do małego rondelka wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki płynnego miodu. Całość podgrzewamy lekko i mieszamy przez ok 15 minut (będziemy czuć intensywny zapach unoszącego się w powietrzu octu, dlatego jeśli macie okap, warto właśnie w tej sytuacji go wykorzystać )
Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy.
 
Do sałatki potrzebujemy: 
1 opakowanie sałaty roszponki
1 opakowanie serka „Lazur”
100 g łososia wędzonego w plasterkach
1 gruszkę
100 g pestek dyni
przygotowany wcześniej  sos balsamiczny
Na początku rozkładamy sałatę na płaskim talerzu/półmisku
Pestki dyni lekko przypiekamy na patelni, rozrzucamy na sałacie.
Układamy pokrojony Lazur i łososia.
‚Artystycznie’ dodajemy kawałki gruszki.
całość skrapiamy sosem balsamicznym.
              Jemy, jemy, jemy !!!
Martyna Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *