L’appetito vien mangiando

Apetyt rośnie w miarę jedzenia !

A              B

Ah ! Jest naprawdę pięknie. Dziś nawet zaświeciło słońce, które stanowi dla mnie największy motywator, więc po dłuższej przerwie postanowiłam powrócić do Was z nowym przepisem i garstką medycznych informacji :)

W moim domu  od kilku dni unosi się jej przepiękny zapach.  Jest delikatnie ostry, zdecydowany i naprawdę cudowny ! Gdy tylko przekraczam próg Farmkuchni, dzięki Bazylii od razu przypominam sobie o jednym z moich marzeń- przeprowadzce do Włoch.

Dobroczynny olejek eteryczny

To wszystko za sprawą tych pięknych zielonych listków i ogromnej ilości olejku eterycznego, który wydzielają. W jego skład wchodzą takie substancje jak  linalool, eugenol, czy pinien, który dodaje zapachowi charakterystycznej goryczki.

 Olejek to świetny środek poprawiający nastrój, czy regenerujący w stresowych sytuacjach. Niweluje  zmęczenie a nawet bóle. Jest bardzo pomocny w przebiegu chorób układu oddechowego, takich jak astma. Działa wykrztuśnie i pomaga pozbyć się kataru.

Najważniejsza właściwość

Olejek jest przede wszystkim bakteriobójczy i grzybobójczy. Badania dowodzą, że w połączeniu z antybiotykami zdecydowanie zwiększa ich skuteczność !

Jeśli jeszcze Wam mało, to mogę dodać, że bazylia świetnie wpływa na trawienie. Ułatwia przyswajanie składników odżywczych, pomaga w niestrawnościach i zapobiega nudnościom. Działa także przeciwwymiotnie i „nakręca” nasz metabolizm.

Bezwzględny składnik włoskiej kuchni

Czas na pyszności !

Jeśli bazylia, to Włochy. Jeśli Włochy, to…

GENIALNA PIZZA NA CIENIUTKIM CIEŚCIE 

IMG_7813

Zaczynamy od ciasta. Mój autorski, przemegaprosty przepis:

1 opakowanie drożdży

3/4 kg mąki

szklanka ciepłej wody

pół szklanki oliwy z oliwek

sól

IMG_7692

1 Ciasto

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, przelewamy do miski.

Zasypujemy mąką, dodajemy olej, szczyptę soli i ugniatamy do jednolitej masy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, włączamy piekarnik.

(Ja piekłam pizza na specjalnej płycie, więc trwało to 4 minuty. Jeśli używacie normalnej blachy, to należy ustawić termoobieg na ok 180 stopni i piec ciasto około 20 minut )

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na baaaardzo cienki spód, możemy wykroić koło:

IMG_7802

IMG_7805

IMG_7804

2 SOS

Najlepiej użyć własnego wyrobu przecieru, gotować go przez parenaście minut na wolnym ogniu, dodać bazylię, oregano i inne pachnące zioła, które akurat posiadamy.

IMG_7696

Można również wykorzystać

a) pomidory z puszki (zblendować i dodać zioła i czosnek )

b) gotowy przecier

c) zrobić przecier na szybko (rozgotować około 5 dużych pomidorów bez skórek, zblendować, dodać zioła i czosnek )

ja wybrałam opcję c)   IMG_7806

Spód smarujemy sosem ( ostrzegam, że zaczyna pachnieć, a Ty zaczynasz być coraz bardziej głodny)*

Wrzucamy na naszą pizze wszystkie składniki, które lubimy.

Moja pizza tradycyjnie Hawaii style 😉

IMG_7807                           IMG_7808

Pieczemy

IMG_7809

i już wiecie, czego możecie się spodziewać….

IMG_7814

GENIALNEJ uczty !!!

JEST PYSZNIE, z Bazylią oczywiście !

*przypominam o tym, żeby użyć blendera, zamiast tarki do sera, efekt jest super !

Martyna Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *